ikan salmon berasap berapi
peralatan :
1. kuali grill brand tefal (cap zebra juga boleh)
2. sudip
3. Sudu & garpu
4. Dapur gas (arang amat digalakkan)
5. Pinggan untuk hidangan.
6. mangkuk untuk memerap ikan
Bahan-bahan :
1. sepotong ikan salmon
(ikan lain seperti tenggiri, tilapia juga boleh digunakan. Tapi ingin saya ulang resepi ini bertajuk ikan salmon berasap berapi. Ikan lain di lain hari)
2. 5 gram biji lada hitam
3. 1 sudu kecil serbuk lada putih
4. secubit serbuk kunyit
5. secubit garam, jika terlebih ikan salmon anda akan menjadi ikan salmon masin.
6. mentega, kurang lemak untuk anda yang telah banyak lemak
Bahan-bahan tambahan :
1. cecair pencuci pinggan
2. racun pembunuh tikus
Teknik pembikinan :
1. Keluarkan ikan dari peti sejuk. Potong mengikut saiz perut anda. Jika anda sedang berdiet, fikir panjang-panjang kerana ikan spesis salmon amat menyelerakan lagi sedap.
2. Tumbuk biji lada hitam sehingga lumat. Anda tidak digalakkan untuk menggunakan serbuk lada hitam yang telah siap mahupun sos lada hitam kerana anda bakal kehilangan "thrill" menumbuk biji lada hitam menggunakan batu tumbuk.
3. Ambil lada hitam yang telah ditumbuk dan sapukan pada setiap permukaan ikan.
4. Ulangi perbuataan terkutuk diatas dengan menggunakan garam, kunyit dan serbuk lada putih. Tambah serbuk lada putih jika anda suka pedas.
5. Tambah bahan-bahan tambahan jika perlu memandangkan anak jiran anda telah memecahkan pasu kesayangan anda.
6. Letakkan ikan yang telah disapu itu kedalam bekas dan tutup sehingga rapat. Perap selama 30-45 minit untuk mendapat impak perasa yang agak maksima.
7. Sepanjang itu anda boleh log on ke myspace untuk membalas komen dan menghirup udara segar di jendela.
8. Selepas proses memerap, panaskan kuali.
9. Setelah kuali cukup panas. Anda boleh memastikannya dengan meletakkan tapak tangan di atas permukaan kuali. Selepas pasti dengan kepanasan itu, letak mentega.
10. Kemudian letak ikan di atas kuali.
11. Setiap 3 minit terbalikan ikan. Jangan terbalikkan kuali.
12. Agak-agak sudah masak, angkat kemudian hidanglah dengan penuh kesenian.
13. Makan dengan penuh tertib dan jika terlalu pedas, tambah lada putih untuk lebih pedas. Ketika makan, ingatlah pada si pemberi resepi ini.
Perhatian :
Ini adalah resepi sebenar yang telah saya cipta, anda juga boleh mencuba dengan ayam atau daging. Tetapi jika anda dimasukkan ke wad kecemasan hospital berdekatan dengan anda atas sebab keracunan makanan, silalah rujuk syarikat insurans anda. Saya tidak akan bertanggungjawab ke atas segala kecederaan, kesakitan mahupun kematian yang telah berlaku dalam proses pembikinan resepi di atas. Sekian :))
1. kuali grill brand tefal (cap zebra juga boleh)
2. sudip
3. Sudu & garpu
4. Dapur gas (arang amat digalakkan)
5. Pinggan untuk hidangan.
6. mangkuk untuk memerap ikan
Bahan-bahan :
1. sepotong ikan salmon
(ikan lain seperti tenggiri, tilapia juga boleh digunakan. Tapi ingin saya ulang resepi ini bertajuk ikan salmon berasap berapi. Ikan lain di lain hari)
2. 5 gram biji lada hitam
3. 1 sudu kecil serbuk lada putih
4. secubit serbuk kunyit
5. secubit garam, jika terlebih ikan salmon anda akan menjadi ikan salmon masin.
6. mentega, kurang lemak untuk anda yang telah banyak lemak
Bahan-bahan tambahan :
1. cecair pencuci pinggan
2. racun pembunuh tikus
Teknik pembikinan :
1. Keluarkan ikan dari peti sejuk. Potong mengikut saiz perut anda. Jika anda sedang berdiet, fikir panjang-panjang kerana ikan spesis salmon amat menyelerakan lagi sedap.
2. Tumbuk biji lada hitam sehingga lumat. Anda tidak digalakkan untuk menggunakan serbuk lada hitam yang telah siap mahupun sos lada hitam kerana anda bakal kehilangan "thrill" menumbuk biji lada hitam menggunakan batu tumbuk.
3. Ambil lada hitam yang telah ditumbuk dan sapukan pada setiap permukaan ikan.
4. Ulangi perbuataan terkutuk diatas dengan menggunakan garam, kunyit dan serbuk lada putih. Tambah serbuk lada putih jika anda suka pedas.
5. Tambah bahan-bahan tambahan jika perlu memandangkan anak jiran anda telah memecahkan pasu kesayangan anda.
6. Letakkan ikan yang telah disapu itu kedalam bekas dan tutup sehingga rapat. Perap selama 30-45 minit untuk mendapat impak perasa yang agak maksima.
7. Sepanjang itu anda boleh log on ke myspace untuk membalas komen dan menghirup udara segar di jendela.
8. Selepas proses memerap, panaskan kuali.
9. Setelah kuali cukup panas. Anda boleh memastikannya dengan meletakkan tapak tangan di atas permukaan kuali. Selepas pasti dengan kepanasan itu, letak mentega.
10. Kemudian letak ikan di atas kuali.
11. Setiap 3 minit terbalikan ikan. Jangan terbalikkan kuali.
12. Agak-agak sudah masak, angkat kemudian hidanglah dengan penuh kesenian.
13. Makan dengan penuh tertib dan jika terlalu pedas, tambah lada putih untuk lebih pedas. Ketika makan, ingatlah pada si pemberi resepi ini.
Perhatian :
Ini adalah resepi sebenar yang telah saya cipta, anda juga boleh mencuba dengan ayam atau daging. Tetapi jika anda dimasukkan ke wad kecemasan hospital berdekatan dengan anda atas sebab keracunan makanan, silalah rujuk syarikat insurans anda. Saya tidak akan bertanggungjawab ke atas segala kecederaan, kesakitan mahupun kematian yang telah berlaku dalam proses pembikinan resepi di atas. Sekian :))
6 comments:
hehe.
syg, kamu sengal.
lap u.
;p
lol
buleh dicuba nihh
menarik!
hekhek!
weh kamo!
racun tikus tu ape function nyer?
resipi membunuh..
nk try r kat ank jiran aku!
ceeehhh resepi ini mampu mmbunuh org-org yg disayangi jgn tiru resepi Frantic ia amat berbahaya biar kita org masak Fikri mkn walaweh saya kami tinggal menelefon ambulance hehe
:)
Post a Comment